UVU ARKTIK kolekcija i magična radionica Luiđi Bergama (Luigi Bergamo)

Iz radionica čuvenih graditelja violina, italijanskih porodica Amati, Gvarneri i Stradivari, izlazili su najsavršeniji instrumenti na svetu. Pored svoje estetske perfekcije, violine kao da su imale lični identitet i dušu, majstori su “utkali” i deo svog bića u ove čarobne instrumente. Zvuci koji su izlazili iz violina kod slušalaca bi izazivali najdublje emocije.

Sa druge strane, iz radionice legendarnog majstora Luiđija Bergama, neće izaći violine, ali zato hoće najsavršeniji komadi sportske odeće koji odišu kvalitetom, dopadljivim vizuelnim doživljajem i praktičnošću. Kao što je Mikelanđelo svojim skulpturama udisao život, tako danas svojim vizionarskim rešenjima i vanvremenskim kreacijama, Luiđi Bergamo daje novi “impuls” u svet sportske opreme…

Imao sam veliku čast i ogromno zadovoljstvo da sa gospodinom Bergamom i timom ljudi iz UVU porodice, učestvujem u kreiranju sportske opreme namenjene projektu “Yukon Arktik Ultra” i epskoj priči o 430 milja dugačkom ultramaratonu u regiji Yukon u Kanadi, čiji sam bio protagonista i jedan od učesnika.

Zadatak koji je postavljen pred tim bio je kreirati opremu dovoljno kvalitetnu da podnese sve prepreke koje će surova i ekstremna priroda Yukona “bacati” na dugačkom i opasnom putu od malenog gradića Whitehorse do mesta Dowson City. Ideja je bila napraviti komade odeće koji će biti ultralagani, a opet dovoljno topli za potencijalnih -50 stepeni Celzijusa, koji će omogućavati savršenu pokretljivost tela, a biti atletskog dizajna i koji će se brzo sušiti ne izazivajući bilo kakve iritacije kože.

UVU brend je u svetu ultramaratona i ekstremnih trka izdržljivosti sinonim za kvalitet materijala i opremu koja zbog svog savršenog dizajna i lagane strukture omogućava slobodu pokreta, dajući tako mogućnost atletama da iskažu, tokom takmičenja, svoj pun potencijal. Ipak i za UVU brend i tim, Yukon je predstavljao izuzetan izazov i motivaciju da pokažu koliko se posvećenošću i radom na sitnim detaljima, pravim rešenjima i istinskom vizijom, može postići i na trci kakva je Yukon Arktik Ultra.

  

UVU tim i Luiđi Bergamo osmislili su liniju “UVU Arktik”, koja svojim idejnim rešenjima pravi veliki iskorak ka budućim kreacijama namenjenim aktivnostima koje se odvijaju na ekstremno niskim temparaturama. Luiđi je u kolekciju “doneo” duh italijanskih tvrdokornih planinskih venaca Dolomita pomešanih sa estetskom lepotom i ličnim osećajem za dizajn, a UVU tim je utkao svoje dosadašnje iskustvo sticano dugogodišnjim testiranjem opreme i materijala u nekim od najsurovijih predela na svetu, od amazonskih kišnih šuma, džungli, preko marokanske saharske pustinje, planinskih vrhova Himalaja i snežnih predela Antarktika.

Epilog je bila savršena UVU Arktik linija sačinjena od nekoliko slojeva što je i bila početna ideja. Lagani komadi koji idealno prate strukturu tela i omogućavaju kretanje čak i prilikom najnižih temparatura. Luiđi Bergamo i UVU tim su vodili računa da prilikom izrade odeće nikako ne potcene prirodu Yukona i ukažu prirodi poštovanje, a sa druge strane, naprave sjajan balans i ne ugroze potrebe atleta koji se kreću u takvim uslovima. Deluje neverovatno kakvu zaštitu pruža tako lagana oprema. Sve to podseća na čuvenu scenu iz kultnog avanturističkog filma “Gospodar Prstenova”, kada hobit Frodo Baggins, dobije nestvarno lagani prsluk od posebnog materijala koji ga je štitio od napada zlih mračnih bića.

Osećaj sigurnosti i potpuno poverenje u opremu je neizmerno važno prilikom ekstremnih trka izdržljivosti i iako ne determiniše potpuno konačan ishod i učinak na samom poduhvatu, definitivno je deo mozaika na putu ka uspehu.

UVU tim i Luiđi Bergamo napravili su nešto posebno, veliko i ekstra-kvalitetno. Do toga ih je doveo entuzijazam, pozitivna želja i stvaralačka inspiracija. Oprema je činila da se osećam kao superheroj u svom magičnom odelu. Tim je poput Žil Verna, unapred “pisao” i predvideo stvari, a meni je kao kapetanu Nemu, preostalo samo da u svojoj UVU Arktik opremi, kao podmornica “Nautilus”, zaplovim snežnim prostranstvom Yukona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *