U trci na 100 kilometara za seniore na Paliću, najuspešniji je bio Jovica Spajić

U trci na 100 kilometara za seniore, najuspešniji je bio Jovica Spajić sa vremenom 7:32:17, iza njega su bili Ivan Miškeljin i Željko Željković.

Proteklog vikenda na Paliću je održan 14. Međunarodni ultramaraton na kojem je učestvovalo oko 70 takmičara iz pet zemalja koji su se takmičili u trkama na 6, 12 i 24 sata kao i na distancama od 50 i 100 kilometara.

Trke su zvanično otvorili predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor i član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić. U subotu 5. septembra tačno u podne krenuli su takmičari u trkama na 24 i šest časova, u ponoć je počela dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju 6. septembra u šest časova ujutru trka na 50 kilometara.

Trke se ujedno bile i sertifikovane kao državna prvenstva i kvalifikacije za svetska prvenstva. Organizator takmičenja je Atletski savez Srbije uz tehničku podršku Ultramaratonskog kluba „Paligo Palus“.

Ultramarton je jedan veoma specifičan sport, tim pre što je neko u stanju da trči 24 časa praktično bez pauze, izjavio je, tim povodom, Balint Pastor –  Između trčanja i politike postoji sličnost, jer od čoveka zahtevaju da bude staložen, istrajan, borben, da veruje u sebe, da ima samopouzdanje, ali i da treba da poštuje protivnike, stazu, vremenske okolnosti i, generalno, spoljne okolnosti

Uoči starta 14. ultramaratona na Paliću zapaljena je Baklja mira koja je više puta obišla planetu. Ta baklja će biti na trkačkoj stazi (ispred Velike terase na Paliću) u naredna 24 sata i, kako su najavili organizatori ultramaratona, svaki takmičar koji pretrči 100 kilometara imaće čast da sa bakljom napravi jedan krug.

Pobednik dvadesetčetvoročasovnog ultramaratona (Prvenstvo Srbije na 24 časa – seniori) je Mihal Šulja, drugo mesto osvojio je Saša Gacik, a treće Veljko Popović. Na Prvenstvu Srbije na 24 časa za seniorke prvo mesto osvojila je Valentina Nejković koja je istrčala 300 krugova, druga je bila Vitaminka Zrnić, a treće mesto je osvojila Marija Nešić.

U trci na 100 kilometara za seniore, najuspešniji je bio Jovica Spajić sa vremenom 7:32:17, iza njega su bili Ivan Miškeljin i Željko Željković.

Prvenstvo Srbije na 50 kilometara za seniore završeno je pobedom Miloša Dajevića (3:35:23), iza njega su bili Denis Firulović i Marko Jocić. Kod dama na 50 kilometara Sanja Gortva je ovu distancu prešla za 4 časa, 24 minuta i 53 sekunde, druga je bila Aleksandra Todorović, treća Bojana Marić.